Słodycze reklamowe z czekolady i ich krótka historia

Słodycze reklamowe
Słodycze reklamowe

Czekolada jest jednym z najchętniej gadżetów reklamowych. To produkt niedrogi, a jednocześnie niezwykle skuteczny, który wykorzystać można na wiele różnych sposobów – wręczając klientom z okazji urodzin firmy, Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy Walentynek, rozdając podczas branżowych eventów – targów lub konferencji lub umieszczając w recepcji tak, by częstować mogły się nią osoby odwiedzające siedzibę firmy. Większość z nas nie zastanawia się jednak, jaką historię ma ten produkt. Poniżej garść przydatnych informacji na jej temat.

Czekoladowe słodycze reklamowe wywodzą się z Ameryki Południowej, w której rośnie kakaowiec, nazywany popularnie drzewem kakaowym. To właśnie z niego pochodzi proszek kakaowy – kakao oraz masło kakaowe, które to są podstawowymi składnikami czekolady. Około 2000 lat przed naszą erą, przyrządzane z ziaren zawartych w owocach kakaowca kakao było wykorzystywane przez starożytnych Olmeków, którzy zamieszkiwali tereny obecnego Meksyku. Panujący tam ciepły i wilgotny klimat doskonale sprawdzał się, jeżeli chodzi o uprawę wrażliwego, wymagającego specyficznych warunków drzewa kakaowego.

Kult produktu, jakim są czekoladowe słodycze reklamowe rozwinęli majowe w III wieku naszej ery. Owoce kakaowca poddawali oni procesowi fermentacji, prażyli oraz mielili. Tak przygotowany produkt mieszani oni z wodą, mąką kukurydzianą, chili oraz miodem. W ten właśnie sposób powstał gorzki napój, który początkowo spożywać mogli wyłącznie królowie, członkowie arystokratycznych rodzin oraz uczestnicy religijnych obrzędów. Czekolada pełniła wówczas niezwykle ważna funkcję w czasie odprawiania świętych rytuałów.

Zwyczaj spożywania produktu, jakim są czekoladowe słodycze reklamowe w formie pitnej od Majów przejęli Aztekowie, którzy preferowali napój w postaci chłodnej, z dodatkiem płatków suszonych kwiatów, papryki oraz wanilii. Ziarna kakaowca były cenne na tyle, że wykorzystywano je w charakterze środka płatniczego. Pierwszym mieszkańcem Europy, który spróbował kakao był Krzysztof Kolumb.